Wie zegt dat de populairste stablecoin van Bitcoin door niets wordt ondersteund? Een nieuw rapport zegt dat de vraag uit China komt.

Er wordt al lang vermoed dat ‘s werelds populairste stablecoin de marktkapitalisatie van Bitcoin heeft opgedreven.

Sino Capital zegt dat veel vraag naar Tether afkomstig is van Chinese vrij verkrijgbare makelaars, waar de stablecoin wordt gebruikt om populaire BTC-speculatie te verbergen. BTC-handel wordt door de overheid ontmoedigd.

Dat zou kunnen verklaren waarom Tether-handelaren vaak zwijgen over hun betrokkenheid.

Een van de meer opwindende vragen onder Bitcoin-kijkers is: wie koopt al die Tether die het ondersteunt? Volgens een nieuw Sino Capital-rapport dat met Decrypt wordt gedeeld, is het antwoord vrij eenvoudig: veel Chinese investeerders maken deel uit van de vergelijking. En ze willen niet dat je weet dat ze USDT kopen, omdat de overheid fronst wanneer ze daar Bitcoin kopen.

Die uitleg helpt bij het aanpakken van enkele kritiek op USDT, gedeeltelijk aangewakkerd door een academische paper die beweert dat Tether in 2017 werd gebruikt om Bitcoin te pompen, en de bewering dat Tether fractionele, driekwart reserves heeft. Critici hebben beweerd dat het bedrijf alleen de stablecoin “print” zonder echte kopers te hebben, en daarmee de prijs van Bitcoin opdrijft.

Tether Spotlight

Waarom Tether dit jaar $ 5 miljard USDT heeft gedrukt

Tether en Bitfinex CTO Paolo Ardoino hebben vandaag onthuld waarom Tether de afgelopen zes maanden $ 5 miljard heeft geslagen, meer dan ooit in de geschiedenis van het bedrijf. Na langzaam de markt te hebben beklommen …

Maar één ding dat de uitgifte van nieuwe Tether beïnvloedt, is volgens het rapport een massa Chinese kopers die gebruik maken van vrij verkrijgbare makelaars.

“Ons belangrijkste punt is dat 1) OTC een enorme markt in China is – veel groter dan men denkt, en dat 2) USDT de kern van die stroom is”, zegt Matthew Graham, CEO van het in Peking gevestigde Sino Global Capital, dat voorbereidde het rapport voor Decrypt deze week.

Shanghai Shuffle

Tether heeft sinds 2020 voor $ 5 miljard aan USDT toegevoegd aan de markt voor cryptocurrency en heeft een totale marktkapitalisatie van $ 9 miljard bereikt – 10 keer hoger dan bij welke andere stablecoin dan ook. De vraag naar veel van die Tether komt van – volgens sommige schattingen – 100.000 Chinese particuliere en institutionele kopers die anders geen toegang hebben tot marktparen voor cryptocurrency.

“USDT is een zeer populaire manier voor Chinese crypto-investeerders om de markt te betreden, waarbij de meeste beurzen een scala aan OTC-opties aanbieden”, aldus het rapport.

Het rapport legt het legale grijze gebied uit dat Bitcoin in China dekt. Terwijl de regering daar Bitcoin als virtueel eigendom erkent (en daarmee het eigendom van de cryptocurrency niet verbiedt), verbood het uitwisselingen. (Veel van deze uitwisselingen hebben hun servers verplaatst naar andere rechtsgebieden en werken nog steeds voor Chinese staatsburgers die VPN’s gebruiken.)

Sinds 2018 heeft China burgers ook de toegang tot buitenlandse cryptocurrency-diensten ontzegd en het heeft banken verboden om rekeningen te openen bij beurzen. Goedkoop Btc kopen is sindsdien te koop.

Hoe Tether wordt gebruikt door Chinese investeerders

Cue USDT. De stablecoin is perfect voor het bedienen van een Chinese crypto-klantenkring die door hun banken en overheid van de markt is uitgesloten, vooral omdat het zeer liquide is, geïntegreerd met alle grote Zuidoost-Aziatische beurzen en zonder toestemming.

Deze tokens worden gedistribueerd door OTC-handelsdesks, een makelaarsmodel dat populair werd in China tijdens de industriële boom na de Koude Oorlog als een manier voor particuliere beleggers om toegang te krijgen tot beperkte markten. Afhankelijk van de operatie matchen deze OTC’s kopers met verkopers in de sterk genetwerkte, hechte crypto-economie van China of zorgen ze zelf voor liquiditeit

Een anonieme OTC-medewerker, die met Decrypt sprak, bevestigde de bevindingen van het rapport.

De werknemer wees erop dat het verhandelen van Chinese Yuan (CNY) voor Bitcoin technisch niet illegaal is, maar van iedereen die dit doet, wordt zijn bankrekening vergrendeld of zelfs gesloten. USDT naar Bitcoin-handel is dus niet volledig legaal, maar het wordt getolereerd, zei de werknemer.

“OTC-transacties, inclusief en vooral met betrekking tot USDT, zijn een ‘open geheim’ in China”, vertelde Graham aan Decrypt. “Het is een gevoelig onderwerp, maar het is algemeen bekend binnen de cryptogemeenschap van China.” Het is altij goed om de kraken review door te nemen.

De rol van OTC’s in China

De medewerker die met Decrypt sprak, zei dat zijn OTC ongeveer 100 grote klanten bedient die goed zijn voor meer dan $ 5 miljard aan jaarlijks volume, afhankelijk van de prijstrends van Bitcoin. Hij zei dat de OTC rekeningen heeft bij cryptovriendelijke banken in het westen, waaronder Silvergate en Deltec (de laatste is dezelfde in Bahama’s gevestigde bank die Tether gebruikt).

De OTC heeft ook relaties met verschillende westerse wisselmakelaars die liquiditeit verschaffen voor crypto-activa; het kan rechtstreeks bij Tether kopen vanwege zakelijke relaties tussen de twee entiteiten.

Categories: China